”Snögrottan” av Laura Trenter

Den här boken handlar om två killar som heter David och Andreas. Dom går som vanligt i skolan och det är snart jullov, och det är snö ute! David och Andreas tittar på varandra och ser på klockan, en timme tills dom slutar. När David och Andreas går hem efter skolan går dom till pulkabacken och åker stjärtlapp. Sen när dom har åkt färdigt bygger dom en snögrotta. Dom är där inne och har lite fika. Dom ser Jonas i deras klass komma fram till en främmande man och byta något. Sen hör David och Andreas något högt ljud. David känner något hårt som börjar närma sig. Andreas känner också det. Dom trycks ihop med snön och marken. David känner att han inte kan röra på sig och Andreas känner också att han inte kan röra på sig. Andreas ropar: Hjälp, hjälp!!! Men ingen hör han och David försöker också ropa hjälp men ingen hör han heller och det är ingen ide att säga någonting. Davids mamma börjar oroa sig lite men hon tänker bara att han har gått hem till Andreas och glömt bort tiden. Sen på kvällen ska Elin en kompis till David och Andreas hem efter hennes handbollsträning. Elin och hennes kompis springer längs cykelstigen och för att det är så mycket snö som faller från himmelen. Elin och hennes kompis ser en liten kulle med snö och hon går fram till den och ser en vante. Det är precis en sån vante som Andreas hade på sig idag. Hon böjer sig ner och ska ta upp den men hon känner en hand i vanten och hon blir tyst en liten stund och sen säger hon:

–        Det, det är en hand i, i vanten!!

Hon börjar gräva men det går inte så bra hennes kompis får gräva istället. Så springer Elin och hämtar hjälp. Hon ringer på rätt många men ingen är hemma. Sen öppnar Magnus som brukar träna hennes lag i handboll. Och sen händer lite konstiga men roliga saker…..

 

Jag kan verkligen rekommendera den här boken. Jag tycker verkligen att det är en riktigt bra bok. Jag ger den 5/5 boktokar.

 

// Elin Svensson


”I taket lyser stjärnorna” av Johanna Thydell

Det är en flicka som har det jobbigt. Hon har en cancersjuk mamma som lever med henne i en lägenhet helt själva. Hennes pappa bor i Stockolm. I mammas smyckeskrin ligger en lapp med hans nummer men hon vågar inte ringa. Ullis (Ulrika) som bor i samma trapp upp gång och går samma klass som henne, men hon hatar Ullis eller hon kanske är avensjuk för Sakke är kär i Ullis och Jenna är stört kär i Sakke. Sakke bor i samma trapp upp gång som henne men hur ska hon göra för att han ska lägga märke till henne?

I Jennas rum i taket sitter stjärnor under den största stjärna sitter en lapp med en dikt, där står ”om du dör mamma tar jag livet av mig”

En dag kommer mamma in på sjukhuset…..

 

Den var jättebra men lite sorlig. Den handlar mest om livet och hur hon lever. Den får 4/5 boktokar.


// Amanda Eriksson


”Vargbröder – jagad av klanerna” av Michelle Paver

Torak bär på en hemlighet. Förra vintern fick Torak mot sin vilja själslukarnas märke inbränt på bröstet. Nu har han gömt det i två hela månvarv för alla. Men en pojke av galtklanen upptäcker Toraks hemlighet och klanerna gör honom fredlös. Nu är hela storskogen och jagar honom. Men Renn, Toraks bästa vän hjälper Torak att skära bort märket. Men Torak tvingas fly. Och Renn förutspår att isälvens väggar kommer rasa och att alla i storskogen kommer att bli dränkta!

 

Den här boken är den fjärde boken om Toraks äventyr.

Boken var väldigt bra, det är typiskt fantasy! Jag ger den självklart fem av fem boktokar!!!!

// Oskar Nordkvist         
                                                      


”Spiderwick - vättar i väggen” av Holly Black

Det handlar om en kille som heter Jared Grace och hans syskon som heter Mallory Simon. Dem skulle flytta till ett hus mitt ute i skogen. När de kommer in i huset och ska lägga sig hör de ljud i väggen. Sen hör de ett skrik:

- HJÄLP HJÄLP HJÄLP!!!

 

Denna boken var bra men i denna boken var inte lika bra som de andra. För det hände för lite.

 

Jag ger denna boken 3 boktokar!

 

// Alex Winkle


"Gult är fult SUNE" av Anders Jacobsson och Sören Olsson

Sune älskar påsken nästan lika mycket som jul och födelsedagen.

Men mest av allt gillar han alla påskpussar och alla påsk ägg. Han sitter på sitt rum och skriver upp alla hus han ska gå till så han kan få påskpussar. Men han gillar inte att klä ut sig så värst. Men han gör ju allt för att få Sophie.

Den här boken var inte så kul och jag fällde inte för men jag ger den är boken 2 av 5 boktokar.

 

// Jakob Daun

Den här boken var inte så kul och jag fällde inte för men jag ger den är boken 2 av 5 boktokar. Av Jakob Daunälskar påsken nästan lika mycket som jul och födelsedagen.
Men mest av allt gillar han alla påskpussar och alla påsk ägg. Han sitter på sitt rum och skriver upp alla hus han ska gå till så han kan få påskpussar. Men han gillar inte att klä ut sig så värst. Men han gör ju allt för att få Sophie.
Den här boken var inte så kul och jag fällde inte för men jag ger den är boken 2 av 5 boktokar. Av Jakob Daun älskar påsken nästan lika mycket som jul och födelsedagen.
Men mest av allt gillar han alla påskpussar och alla påsk ägg. Han sitter på sitt rum och skriver upp alla hus han ska gå till så han kan få påskpussar. Men han gillar inte att klä ut sig så värst. Men han gör ju allt för att få Sophie.
Den här boken var inte så kul och jag fällde inte för men jag ger den är boken 2 av 5 boktokar. Av Jakob Sune älskar påsken nästan lika mycket som jul och födelsedagen.
Men mest av allt gillar han alla påskpussar och alla påsk ägg. Han sitter på sitt rum och skriver upp alla hus han ska gå till så han kan få påskpussar. Men han gillar inte att klä ut sig så värst. Men han gör ju allt för att få Sophie.
Den här boken var inte så kul och jag fällde inte för men jag ger den är boken 2 av 5 boktokar. Av Jakob Daun

"Livsfarliga miljoner! - Tommy och Flisen" av Lena Lilleste.

Tommy och Flisen är på grus planen och spelar fotboll. Det är Flisen som ska skjuta. Han får till en rejäl tåfjutt. Han missar målet och bollen åker in i en buske. Tommy säger att Flisen ska hämta den så Flisen springer för att hämta den. Det visar sig att bollen har träffat en gammal gubbe. Gubben heter Valter och bör på smörblomman. Han är 77 år och är sten rik!!! Tommy tänker på kyssen som han och Mathilda gjorde. Tänk om Mathilda berättar för Flisen att han har kysst sin bästis flickvän. Samma dag han kysste Mathilda så fick han ett sms av Emelie där det stod  "Vill du bli ihop med mig??" Nästa dag i skolan så frågade Emelie Var för han inte svara, så hon sa

-         Nå vill du bli ihop med mig eller?

-         Javisst!! Sa Tommy

När dom gick hem från skolan passa dom på att gå till smörblomman. Plötsligt hör dom ett motorljud och Flisen slänger sig efter Tommy, dom river sig in i buskarna och rusar in på en villatomt. ``Vad var det där bilen var ju nära att köra rakt på oss!!`` Skrek Tommy!!!

Någon har tagit pengar från mig sa Valter när dom kom till smörblomman.

 

Den här boken tyckte jag var jätte bra för det hände så mycket. Jag ger boken 5/5 boktokar!!!

//Filip Staafgård


”Det brinner” av Laura Trenter

-         Säkert att ingen märker något?

-         Ja ja, mamma och pappa röker ju inte egentligen det är bara bjud cigaretter, sa Isabelle. Och här på ödetorpet finns ju ingen.

Frida plockade upp paketet med cigaretter i. Hon tog ut en av cigaretterna och räckte den till Isabelle

- Du får börja, sa Frida.

Isabelle satte den mellan läpparna och gav en till Frida.

-         Här, sa hon, vi ska väl röka tillsammans.

Då tog hon emot det. De tände på samtidigt och tog ett andetag.

- Bläääää, det smakar snusk, sa Frida.

- Det tycker alla i början, sa Isabelle.

Plötsligt kändes det som om någon tittade på dem. De släckte fimparna och cyklade där ifrån. Senare satte en brand igång på ödetorpet. Var det deras fel? Och vem skulle det va annars?

 

Denna boken passar alla som gillar spänning. Jag ger denna boken fem av fem boktokar!

 

// Amanda Peetre


”Vindens mästare” av P.R.Morrison

Archie fyller snart tio år. På alla födelsedagar hans får han alltid en sak av hans farbror Rufus, men Rufus är lite konstig, han har varigt nästan överallt i världen. Men Archie får aldrig veta vad som är i paketen, hans föräldrar tror kanske att det är något farligt. En natt ringer det på dörren, hans mamma öppnar och in kommer Rufus. Rufus berättar om en förbannelse som vilar över Archies släkt. Från början hette släkten Strongwood men nu heter den Stringweed. Förbannelsen kommer i form av en virvelstorm efter tioårsdagen. Archie som precis fyllt tio år blir lite rädd. För att bekämpa stormen behöver Archie hitta alla presenter. Men det blir svårare än han tror.

 

Den här boken är en av dom bästa jag läst. Jag rekommenderar denna bok starkt. Jag ger denna självklart fem av fem boktokar.

Fantasy på hög nivå

 

// Oskar Nordqvist


”Fotoalbumet” Av Laura Trenter

Den här boken handlar om en pojke som heter Gilbert. Och hans pappa gick bort när han var liten. Gilbert tycker att det börjar hända konstiga saker.  Han tänker mycket på hur hans pappa gick bort. Hans pappa var på varuhuset Made in Sweden kvällen innan han dog, och Gilberts pappa kom inte hem på kvällen, så Gilberts mamma blev orolig och sa till Gilbert att han snart kom hem, så Gilbert gick upp på sitt rum och somnade. Men sen när Gilbert blev större så blir han kompis med en tjej som heter Linn, och dom dras in i ett lite konstigt litet mysterium.

 

Jag tyckte den boken var jätte bra så jag ger den 5/5 i boktokar. Jag kan verkligen rekommendera den boken. En riktigt spännande bok.

 

// Elin Svensson


”Hannas höstbok” av Marie Oskarsson

Hannas bästa kompis heter Matte. Men på sommarlovet sviker Matte Elin och åker utomlands fastän de har lovat varandra att vara tillsammans hela sommaren! Hanna tror att sommarlovet kommer att bli trist, men det blir det inte. För Hanna träffar en annan tjej. Hon heter Elin och hon räddar Hannas sommarlov. Men hur blir det när Matte kommer tillbaka? Vem ska Hanna välja? Om hon väljer Elin blir Matte jätteledsen. Men om hon väljer Matte blir Elin jätteledsen. Och om hon väljer båda två blir kanske Matte och Elin fiender. Eller ännu värre: De kanske blir för bra vänner och lämnar Hanna utanför! Plötsligt blir allting jättekrångligt.

 

Jag tycker att boken var bra, för det var väldigt blandade känslor. Jag ger den fyra boktokar av fem möjliga!

 

// Frida Andersson


”Eragon” av Christopher Paolini

Eragon bor i den lilla staden carvahall med sin morbror Garrow och med Garrows son Roran.

En dag hittar Eragon en fin blå sten, han tror att han kan sälja den och få lite pengar till familjen så dem slipper svälta, men han har fel. Ur ägget kläcks en drake, Eragon håller den hemlig och ger henne namnet Saphira. Dem talar med tanken och blir bra vänner. Och legenden om drakar och drakryttare blir levande igen. Sedan förändras allt Eragon och Saphira måste färdas igenom där mörka krafter härskar och förgöra en kung vars ondska inte kan mätas med.

 

Jag tyckte den var så bra för att innehållet passade mig och den var bra skriven.

 

Denna boken får 5 av 5 boktokar.

 

// Love Hult


”Herr och fru Slusk” av Roald Dahl

Herr och fru Slusk är ett par otäcka och elaka gamla sluskar som förpestar livet för alla i sin omgivning. Herr Slusk är så avskyvärd att han tvingar sina apor att hänga uppochner till och med när det äter. En dag får aporna nog och bestämmer sig att hämnas på Sluskarna.

 

Jag tycker om den här boken för att den är rolig. Jag ger den här boken 5 av 5 boktokar.

 

// Hannah Blecher


”En ö i havet” av Annika Thor

Ombord på båten beskriver Steffi för sin lillasyster Nelli vad som väntar dem. Om dom sandiga stränderna den varma solen och palmerna som går längs strandpromenaden. Glassförsäljare som säljer glass och så ska dom ha en hund och ett piano. Men det blir inte så som Steffi beskrivit när dom kommer fram ser dem bara sten, sten och hav. Som om dem hade kommit till världens ände. Steffi och Nelli kommer från Wien och flyr undan nazisterna. Dom har skilts från sin mamma och pappa och deras hund Mimmi har dödats. Steffi och Nelli förstår inte varför dem inte får bo i samma familj. Kommer Steffi och Nelli någonsin få se sin mamma och pappa igen.

 

En ö i havet finns i en serie med fyra böcker. Om du vill fortsätta att följa Steffi och Nelli så kan du även läsa Näckrosdammen som är den andra boken i serien. Du kan också läsa Havets djup eller Öppet hav som är den allra sista boken om Steffi och Nelli.

 

Jag ger denna boken 5 boktokar av 5 möjliga för att den som läser får uttrycka så många olika känslor.


// Sofie Friholm


RSS 2.0