”Årets match” av Torsten Bengtson

Årets sista match, killarna mot tjejernas lag, det är nu det avgörs.

Årets match handlar om John och Julia, dom har varit tillsammans i tre månader.

Men en dag är det något som inte stämmer med Julia, det märker John direkt. Julia brukar ju vara så go och glad. Tänk om hon är kär i en annan kille!

Men så är det inte, för det John inte vet är att Julia bär på en fruktansvärd hemlighet…

 

Detta är en av fyra böcker: Rädda Ali, Mördare och Döden dö.

Jag tycker boken var bra för den var väldigt spännande och händelserik.

Härmed ger jag denna bok 5 av 5 möjliga.

 

//Anton Öreberg (aningen galen)


”David & Larissa - Den trettonde gästen” av Martin Widmark

Djupt nere i en gammal nerlagd gruva händer det mycket märkliga saker.

Mycket märkliga saker….

David och Larissa har följt efter en viss George Merveaux som under mystiska   omständigheter har försvunnit ner i ett av schakten.

Och i de upplysta gångarna under jorden inser de att inte bara de, utan hela mänskligheten, är hotad!

Och när Larissa ställs öga mot öga med sig själv börjar de förstå vem deras motståndare är....

Det här är mellan liv och död!

Detta är den andra boken om David och Larissa. Den här boken är för såna som gillar kärlek och fantasi.

 

Jag ger denna boken fem solklara boktokar.

 

// Benjamin Blecher


”Snögrottan” av Laura Trenter

En dag när David och Andreas går hem med varandra efter skolan så säger dem att dom vill leka med snön där ute. De bestämmer sig att ses där så snart som möjligt. David erbjuder sig att ta med sig lite kex. Dom leker i snön och bygger snö grottor när dom kryper in i grottan så helt plötsligt så rasar den. Och David och Andreas blir kvar i grottan. Dom försöker att gräva med benen men dom är helt fast i snön en stund senare kommer Davids mamma hem och hon hade skrivit en lapp om att David skulle vara hemma klockan fem. Men klockan går och David har inte kommit hem. Davids mamma ringer till Andreas mamma och Andreas har inte häller kommit hem. En klasskompis kommer förbi och ser en vante utanför snögrottan. Hon blir rädd och känner på sig att någon är under snögrottan. Hon springer och ringer på grann husen och ber om hjälp till slut så får dem ut David och sen Andreas. När David och Andreas har kommit in i värmen i husen så kommer polisen och frågar om det var någon annan i snögrottan. Men David säger nej. Men polisen frågar en gång till men denna gången så säger David det högt och tydligt NEJ. När ambulansen kommer så blir David och Andreas in skickade i bilen på en bår. Dem ligger på sjukhuset och dom har precis fått stick i fingret. David har ont i benen och känner att han inte kan röra dem. Men David får en konstig känsla i magen.

Vem täckte igen snögrottan och varför?

 

Jag tyckte att boken var jätte bra, den var spännande och lite rolig. Jag ger denna bok 5 boktokar!

 

// Christina Norderyd


”Mumien som inte kunde sova” av Jesper Tillberg

Kleo är fjorton år och älskar att läsa om pyramider och gamla kungar i Egypten. Men hon är mobbad av ”Hårspraymiffot” Nettan.

När Kleos och Nettans klass är på besök på ett museum låser Nettan in Kleo i mumiekammaren. Kleo skriker på hjälp, men ingen hör henne. Till sist stänger museet och Kleo blir ensam med mumien. Då händer det omöjliga. Mumien vaknar! Kleo blir livrädd, men mumien är snäll. Han säger att han har blivit mördad, men han vet inte vem han hans mördare är. Mumien och Kleo åker till Egypten på den tiden mumien levde för att lösa gåtan.

 

Jag tycker att boken var väldigt bra, för den var både spännande och rolig. Jag ger den fem boktokar av fem möjliga!

 

//Frida Andersson


”Matilda” av Roald Dahl

Denna bok handlar om en liten flicka som heter Matilda. Matilda har en speciell talang. Hon är bara fem år men är otroligt smart. Matilda har inga trevliga föräldrar. Dom  bryr sig inte om sin dotter. Hennes mamma spelar bingo varje dag och hennes pappa är en bilmekaniker som lurar sina kunder. Hennes bror går i skolan som vanliga barn. Matilda brukar vara tvungen att stanna hemma helt ensam eftersom att hon inte går på dagis.

När alla kommer hem kommer mamma hem med färdigmat som hon alltid gör varje dag. Dom sitter inte vid nått bord och äter. Dom sitter  framför TV:n med maten i knäet. Men Matilda gillade inte att sitta och kolla på TV:n. Hon gillade att läsa. När Matilda var ensam hemma gick hon ofta till biblioteket och kollade. Bibliotekarien som jobbade där blev väldigt chockad att se en femåring sitta och läsa alla barnböcker och sen gå över till vuxenböcker. När Matilda började skolan hade hon en riktigt bra lärare

Hon hette fröken Honung. Fröken honung frågade barnen en dag om

några av dem om dem kunde kunde 2:ans tabell ingen kunde det förutom Matilda. Då frågade hon om någon kunde högre än 2:ans tabell och Matilda räckte upp handen igen. Fröken honung frågade vilken tabeller hon kunde och Matilda sa :

Jag tror att jag kan allihopa.

Fröken Honung frågade om hon kunde 19 multiplicerat med 46 och Matilda svarade 874. Fröken Honung var tvungen att ta upp miniräknaren. Och det var rätt. Alla barnen blev chockade.

Om ni vill veta fortsättningen får ni läsa själva.

 

Jag tyckte att denna bok var jätte bra för att när man läste den så kunde man inte släppa blicken från den. Denna boken passade mig jättebra eftersom att jag gillar böcker med lite fantasi i och lite påhittade grejer.

 

Jag ger denna boken helt klart  5 boktokar av 5 möjliga.

// Angelino Markenhorn


”Spiderwick - Lucindas hemlighet” (bok 3 av 5) av Holly Black och Tony DiTerlizzi

Det handlar om två tvillingbröder och en storasyster med sin mamma och pappa.

Dom flyttar in i ett gammalt hus. Jared och Simon hittar en gammal bok .

Det står om massa varelser som dom aldrig har sett förr (monster). Det händer massa saker med monster som dom stöter på. Dom ska åka till sin gamla sjuka mormor som går på dropp. Hon berättar om att det finns små varelser med vingar som ger henne så utsökta frukter. Dom var så goda att hon vägrade äta vanlig mat. Dom åker hem igen. I de tidigare böckerna hittar dom en skadad grip. Dom tar hand om gripen i denna delen. I slutet tappar Jered bort boken.

 

Jag tyckte att den var väldigt bra för den var väldigt sagolik och spännande. Men man fattar ingenting om man inte har läst dom andra böckerna. Jag ger den fyra av fem boktokar

 

// Erik Collvin


”Pappa polis” av Laura Trenter

Denna boken handlar om Julian. En dag när Julian är i skolan hör han att det kommer en ambulans med syrenerna på. När han kommer hem är det bara hans mormor som är där. Hon värkar väldigt upprörd för något. Julian frågar om det har hänt något men hon säger att hon ska berätta när Rebecka hans lilla syster kommer hem. Men Julian vill veta det nu och inte när Rebecka kommer hem. Tillslut får hon ge sig och säga att hans pappa har blivit skjuten och är på sjukhuset. Julian blir arg och vill till sjukhuset nu, men mormor säger att dem ska vänta tills mamma ringer och säger att dem kan komma. När Rebecka kommer hem skriker Julian ut till Rebecka:

”Pappa har blivit skjuten” men det ända Rebecka säger är:

”Jag vet det redan.”

Tillslut ringer deras mamma och säger att dem får komma till sjukhuset nu. Dem åker dit på direkten. Dem får sitta och vänta jättelänge.

Tillslut får de veta att deras pappa överlever, men vem är det som skjuter Julians pappa och varför? En dag är bara Rebecka borta, men var är hon och varför gick hon?

 

Jag tyckte att boken var jätte bra för att den var spännande och mystisk.

Jag ger den FEM boktokar.

 

// Christina Norderyd


"Artemis Fowl" av Eoin Colfer

Artemis Fowl handlar om en tolvårig pojke som är ett kriminellt snille. Hans pappa råkade ut för en olycka till sjöss och hittades aldrig.
Mamman kollapsade när hennes man försvann och det enda läkarna kunde hjälpa henne med var sömnmedicin så att hon sov nästan hela dagarna.
Artemis vet inte vad han ger sig in i när han kidnappar en älva, inte den sortens snälla älva som det berättas om i sagorna utan en ras av livsfarliga älvor.

Det finns fler böcker om Artemis Fowl som säkert är lika spännande som denna.

Jag ger boken 5 boktokar av 5 för jag tycker boken är jättebra för den är spännande enda från början.

//Henrik Östberg


”Mysterium för utomjordingar” av Rose Lagercrantz

Humlan är tio år och har börjat i en ny klass. Ingen verkar tycka om henne. Men en dag så fattar hon att det finns en i klassen som verkligen tycker om henne. För hon har fått en present som någon har lagt i en hennes bänk. Ett pärlhalsband. Men vem har gett det till henne? Det vet hon inte. När hennes fröken får se halsbandet blir hon arg. Hon säger att Humlan inte får ha så värdefulla saker i skolan och att hon får ta hem det. Humlan lägger det i bänken så länge. Men när hon ska gå hem så upptäcker hon att halsbandet är borta! Vem har tagit hennes värdefulla halsband? Och vem fick hon det av? Alldeles själv (med lite hjälp från utomjordingar) löser hon mysteriet med pärlhalsbandet.

 

Jag tycker att boken var väldigt bra för den var väldigt spännande. Jag ger den fem boktokar av fem möjliga!

 

// Frida Andersson


”Eva & Adam - Prins eller vanlig groda” av Måns Gahrton

Det är händelserikt. Eva och Annika paddlar kanot och Adams kompis Alexander har börjat att spela gitarr och han spelar som han inte gjort annat.

Och så ska Julia ha maskerad och Adam vet inte vad han ska ha på sig.

Och så gör Annikas kille slut utan att bry sig! Dumma Tommas.

 

Men det händer bra saker, t.ex Eva, Annika och hennes farsa åker på en båttur. Adam och Eva Står i Adams kök och, då säger Eva det som blir pricken över it över hela spektaklet.

 

Jag tycker att boken var bra för man förstår verkligen hur karaktärerna känner sig. I mitt embete av ”boktok” ger jag denna bok 4 av 5 boktokar.

// Anton Öreberg


”Hanna och Julia” av Inger Granberg

Hanna och Julia är bästa vänner. De har lovat varandra att vara det hela livet. Men när Hanna flyttar till Göteborg blir allting annorlunda. Det blir svårare att få kompisar och att passa in. Julia får inte svar på sina brev som hon har skickat.

 

Jag tycker att den här boken är bra för att den handlar om vänskap.

Jag ger den här boken 5 boktokar av 5 möjliga.

 

// Hannah Blecher


RSS 2.0