”Föräldralös” av Francine Pascal

Tvillingarna Jessica och Elisabeth går i sexan på Sweet valley skolan. De har en vän som heter Mary. Mary bor hos en fosterfamilj och de är jättesnälla mot Mary, men Mary verkar inte tycka om dem. För varje dag frågar hon Jessica och Elisabeth om hon får följa med dem hem. Det får hon gärna, men snart upptäcker tvillingarna att hon bara vill träffa deras mamma, inte dem. Det är därför hon vill hem till dem varje dag. Varför vill hon det när hon har så trevliga fosterföräldrar? Elisabeth tycker inte att det gör någonting, men Jessica är inte särskilt glad över det…

 

Medan Jessica försöker hålla Mary borta skriver Elisabeth i skoltidningen. De har blivit nominerade till en tävling för bästa skoltidning. Hon kämpar med den och till slut blir hon riktigt nöjd med den. Men Jessica spiller druvjuice över tidningen som snart ska tryckas och den blir helt oläslig. Vad ska hon göra nu?

 

Jag tyckte om boken för den var rolig och spännande.  Jag ger den fyra av fem boktokar!

 

// Frida Andersson


"Zäta och sjukhusets mörka hemlighet" av Elsie Petrén

Det är Zätas 12års dag och hon och sin pappa ska åka och köpa en dator det är då hon blir på körd av en cyklist. Hon blir alvarligt skadad och hon måste åka in till sjukhuset. Hon vaknar och ser att hon ligger i hen sjukhus säng hon kan inte röra sig och hon kan inte få fram en enda ton. Men hon somnar snart i gen. När hon vaknar så sitter hennes mamma och pappa vid hennes säng. Hon får fram ett ord och Zätas mamma och pappa berättar att hon har blivit på körd. Zäta undrar hur länge hon har varit på sjukhuset. Hennes mamma och pappa säger att hon har varit där i en vecka. Helt plötsligt börjar hon tänka på att hon inte fick sin dator.

En dag bestämmer sig Zäta för att dela rum med någon. Hon vill inte bo ensam i ett rum längre så hon frågar om hon får dela rum med någon. Hon får samma rum som en tjej som heter Camilla. Camilla har en dator som är jätte fin. Zäta vill ha en likadan så hon ljuger att hon har en likadan hemma. Camilla tror på det och Zäta känner sig dum och måste göra något åt det. Hon säger det till hennes pappa men han vet inte om han har råd med en sån dyr dator som Camillas.

Camilla är inte kvar längre på avdelningen så Zäta får klara sig själv. Det är tråkigt att inte ha en vän som hon hade innan när Camilla var här. Mitt i natten så kommer någon in i hennes rum och tar något från hennes skåp. Personen tar Zätas dator och Zäta följer med personen ända ner till källaren men plötsligt griper någon tag i hennes arm…..

 

Boken var jätte bra för man kunde inte sluta läsa man var fast. Den var också väldigt spännande och lite rolig. Jag ger den fem boktokar.

 

// Christina Norderyd


"Näckrosdammen" av Annika Thor

Steffi ser fram emot att börja på läroverket i Göteborg och att få nya vänner. Men allra mest längtar hon för att få träffa Sven. Hon lärde känna honom när hans familj var sommargäster på ön. Sven är arton år och är Steffis hemliga kärlek. Hon själv är bara tretton och vet inte om hennes känslor är besvarade. Lika starkt som Steffi längtar efter kärleken saknar hon sina föräldrar som är kvar i Wien. När Steffi och Nelli (hennes lillasyster) skickades  till Sverige för att komma undan nazisterna trodde hon att hela familjen skulle återförenas. Men det har gått ett år sedan hon och Nelli kom till ön och än har inte föräldrarna  kommit iväg. Ska Steffi ge upp hoppet eller är det inte för sent . Det här är den andra boken om Steffi och Nelli du kan även läsa En ö i havet som är den första boken i serien du kan också läsa Havets djup som är den tredje boken och Öppet hav som är den fjärde boken om Steffi och Nelli.

 

Jag ger den här boken 4 av 5 möjliga. Det är en bra bok som är bra skriven!
// Sofie Friholm

"Det mystiska skeppet" av Niklas Krog

Joar bor i öriket, i byn Farhamn. En dag är Joar ute och fiskar, ser han en båt lite längre ut. Det konstiga är att den seglar, fast det är vindstilla. Han blir nyfiken men distraheras av en stor fisk på kroken. Lite senare när han kommer hem är byn tom, alla är som bortblåsta. Alla dörrar står öppna, och han känner sig ensammast i världen. Men då från ingenstans, dyker Mira upp, och hon påstår att alla i hennes familj är spårlöst försvunna, av en mystisk skugga.

Det blir ett långt och spännande äventyr i jakten efter skuggan, men det är nog något som Mira inte berättar…

 

En äventyrsbok med massor av spänning. Jag har läst den här boken innan men den är fortfarande ett fantastiskt äventyr. Boken innehåller bildsidor som är väldigt verkliga med färg, en av de bästa böcker jag läst, väl förtjänt sina fem boktokar.

 

//Anton Öreberg


RSS 2.0