"Systrar i jeans" av Ann Brashares

Lena, Carmen, Tibby och Bridget är bästa vänner. De har helt olika längd och storlek, men de har ett par jeans som passar alla fyra. De tycker att det är ett mirakel, och bestämmer sig för att skicka jeansen till varandra under sommarlovet. Lena, som ska till Grekland och hälsa på sin farmor och farfar, får ha jeansen först. När hon kommer till Grekland märker hon att hennes farmor försöker tussa ihop henne med en kille. Lena hatar att bli ihoptussad med folk. Men när hon träffar killen, som heter Kostos, blir hon tokkär i honom och allting blir jättekrångligt. Lena tycker inte att jeansen hjälper henne ett dugg.

 

När Lena har haft jeansen är det Tibbys tur. Tibby ska tillbringa hela sommarlovet hemma i Washington och sommarjobba i en affär som heter Wallman`s. Hon gör en dokumentär eller en "tråkumentär" som hon själv kallar det. Hon träffar tolvåriga Bailey som utnämner sig själv som Tibbys assistent. Tibby tycker att Bailey är jättejobbig, men hon börjar gilla henne mer och mer, och när hon får höra att Bailey har blodcancer blir hon förskräckt. Bailey håller på att dö, och bara jeansen kan hjälpa henne. Men kan man verkligen lita på jeansen?

 

När Tibby är klar med jeansen skickar hon dem till Carmen. Carmen ska hälsa på sin pappa i South Carolina. Men hennes pappa har skaffat en ny flickvän som har två blonda, söta barn. Carmen känner att hon inte pasar in och allting blir jättekrångligt.

 

Sist är det Bridgets tur. Hon är på fobollsläger och blir störtkär i en coach. Men spelarna får inte bli ihop med coacherna, men Bridget har alltid struntat i regler. Hon upptäcker snart att coachen är kär i henne, men han är bättre på att följa regler än vad hon är. Kommer han att ge henneen chans, eller kommer han att följa reglerna?

 

Jag tycker att boken var väldigt bra, för den var spännande, rolig och sorglig på samma gång. Jag kunde knappt lägga ifrån mig den! Jag ger den fem boktokar av fem möjliga!

 

// Frida Andersson


"ETT NYTT LIV PÅ KÖPET" av Emma Granholm

Sanna ska börja gymnasiet. Ända sen lågstadiet har hon inte haft några vänner bara hon liksom. Men första dagen i gymnasiet så är det om hon får en ny chans att skaffa vänner hon blir vän med alla utom en Rebecca. Hon tycker att Sanna gör sig till. Sanna säger ja till allt man frågar hon vågar inte själv säga vad hon tycker. Alla pratar skit om varandra och Sanna bara håller med. En dag är det klassfest då upptäcks alla lögner…

 

Jag tyckte den var jätte bra men slutet var inte lika bra så den får 4/5 boktokar

 

//Amanda Eriksson


"Zäta och sjukhusets mörka hemlighet" av Elsie Petrén

På Zätas födelsedag hände det något tråkigt, hon blev påkörd av en cyklist som körde i full fart ner från en backe. Hon blir inlagd på ett sjukhus där det händer underliga saker. Först kan hon läsa andras tankar varje gång det börjar värka i huvudet. Med hjälp av den förmågan kan hon lösa ett farligt fall. Speciellt för en som sitter i rullstol.

 

Denna boken rekommenderar jag till er som gillar spänning. Det finns flera böcker om Zäta som jag tycker att ni ska läsa. Jag ger denna boken 5 av 5 boktokar. Den var spännande och man kunde inte sluta läsa!


// Amanda Peetre


"Hjälp! Rånare" av Laura Trenter

Den här boken handlar om en kille och en tjej som heter Sebastian och Johanna. Dom år nio år och går i skolan. Och dom två går alltid tillsammans hem till Johanna efter skolan och fikar. Men en dag så skulle Johanna köpa frimärken på posten. Dom slutar nästan samtidigt och sen efter skolan går dom lugnt till posten. Dom står i kön inne på posten, och rätt som det var så kommer det in två svartklädda män med k-pistar i händerna. Dom skriker åt alla att lägga sig på golvet och alla lägger ju sig då på golvet som är helt kletigt och slaskigt för det är vinter. Dom riktar pisten mot Johannas huvud och säger henne att ligga still men dom sköt inte. Dom två männen hotar kassörskan att öppna kassaskåpet och ta ut alla pengarna. Hon gör ju det för annars så skjuter dom ju henne.

Sen efter rånet så åker rånarna iväg med alla pengarna och alla på posten är upprörda. Polisen kommer sen efter en stund. Polisen pratar lite med Johanna och Sebastian. Och då berättar Johanna och Sebbe (Sebastian) om hur rånarna såg ut. Johanna fastnar med en tanke på en av rånarnas skor, hon säger att det var några gympa skor och det var någon hon kände som hade sådana. Polisen ringer till Sebbes föräldrar och till Johannas föräldrar och berättar vad deras barn har varit med om. Föräldrarna kom efter en stund och då åkte dom hem. Men sen dagen efter och många dagar fram händer det en massa konstiga saker, det är någon som har hästsvans i håret hela tiden och som står på kvällarna och stirrar in i  Sebbes rum och Sebbe tror att det är skolsköterskan som var med på rånet och ja, det händer konstiga saker.

 

Den här boken var jätte bra och den var läskig också, jag kunde inte sluta läsa och ibland så kunde jag inte läsa mer men jag gjorde det ändå. Jag säger att det var en riktig rysare. Jag ger den 4/5 boktokar.

 

// Elin Svensson


"Kleo och underjordens gåta" av Jeper Tillberg

Kleo och Nettan är fiender. Kleo gillar att läsa om faraoner och pyramider, medan Nettan är ett "hårspraymiffo". Och en sak till som gör att de är fiender är att Kleo sa nej till att vara med i Nettans gäng! Nettan blev jättearg och har sen dess hatat Kleo.
Nettan vill hämnas på Kleo, och en dag i skolan så puttar Nettan ut Kleo från fönstret! Men när Kleo ramlar tar hon tag i Nettans fot och drar med sig henne ner! Flickorna ramlar ner mot en säker död..!

Jag tyckte boken var bra, för den var väldigt spännande och man ville bara fortsätta läsa! Jag ger den fem boktokar av fem möjliga!

// Frida Andersson

RSS 2.0