"Superhemligt" av Roisin Meaney

Den här boken handlar om en tjej som heter Elizabeth Jackson, men kallas Liz. Hennes föräldrar har börjat bete lite konstigt på sistone, men en dag berättar Liz mamma att hon ska lämna henne och pappa. Så Liz mamma börjar packa dagen där på. Liz är helt chockad. På morgonen ska Liz mamma åka med sin lilla gröna bil till mormor Daly och bo där tills hon har hittat ett annat ställe där hon kan bo. Liz mamma säger att hon kommer sakna Liz jätte mycket när hon ska åka, och att hon älskar Liz och sånt som föräldrar säger när dom ska någonstans och inte kommer hem på ett litet tag eller bara kommer hem dagen efter, men till slut säger hon hejdå och hoppar in i den gröna bilen. Liz står mitt på vägen och tittar efter bilen och börjar känna sig ensam. Liz vet ju inte när hon kommer träffa sin mamma igen eller om hon kommer träffa sin mamma igen. Liz går upp på sitt rum och sätter sig med sin dagbok och börjar skriva. Sen blir dagarna annorlunda och annorlunda, nu när Liz mamma har gett sig av.

 

Den här boken kan jag verkligen rekommendera för dem som vill ha en bok dem verkligen inte vill sluta läsa, och att den aldrig ska ta slut. Jag ger den 5 av 5 boktokar!

 

// Elin Svensson

”Herr och fru Slusk” av Road Dahl

Herr Slusk är en konstig man som aldrig har tvättat sig i hela sitt liv. Om man tittar noga i hans skägg så ser man gamla maträtter som han käkat.

Fru Slusk är en hemsk kvinna, inte bara på hur hon är utan hur hon ser ut. Hon ser ut som en häxa. Men när hon var liten var hon inte ful, då var hon söt. Men om en människa tänker fula tankar så blir man ful och det var just det som fru Slusk gjorde.

 

Herr och fru Slusk är några konstiga människor som bor i något som ser ut som ett slott. Det har inga fönster för herr Slusk tycker det är onödigt att öppna och stänga hela tiden.  Dom har fyra apor som de har fått av cirkusen där de jobbade innan (det är en lång historia). Dom tvingar aporna att stå på händer på varandra och om dem trillar så får dem smisk av fru Slusk. Herr och fru Slusk gillar fågelpaj så dom sätter klister i deras träd så att fåglarna fastnar i trädet sen så gör fru Slusk fågelpaj av dem.

 

Hur ska det gå för fåglarna, aporna och dem andra?

Jag tyckte att boken var riktigt lättläst och jag läste ut den jättesnabbt.

Jag har läst boken innan men den är alltid lika rolig, så jag ger boken fyra av fem boktokar.

 

//Filip Staafgård

 


”Saffys ängel” av Hilary McKay

Saffy är 13 år. Hon bor med sin mamma, sin pappa och sina syskon Cadmium, Indigo och Rose. En dag får Saffy reda på att hon är adopterad. Hon heter egentligen Siena och bodde med sin mamma i Italien innan. Men hennes mamma dog och allt hon lämnade kvar till Saffy var en ängel av sten. Saffy vill genast titta på den. Men problemet är att ängeln är kvar i Italien. Saffy är fast besluten att hämta den. Men hur ska hon komma till Italien? Hennes föräldrar vägrar att åka dit och hon får inte åka ensam. Hur ska hon då kunna få tag på ängeln?

 

Jag tycker att boken var boken var både sorglig, rolig och spännande. Men den var lite konstig, man fattade inte riktigt allt. Så jag ger den tre boktokar av fem möjliga.

 

//Frida Anderzon

 


”Mardrömsresan” av Francine Pascal

Jessica och Elisabeth är tvillingar. De är lika till utseendet, men olika till sättet. Elisabeth är mycket allvarligt lagd och gillar skolan. Men Jessica är slarvig och tycker inte alls om skolan. Men hon tycker att skolutflykten som de ska ha ska bli väldigt rolig. De ska åka båt till en ö som heter Santa Maria. Egentligen ska de dit för att forska om djur, men allt Jessica kan se framför sig är långa, vita stränder och en skinande sol. Hon önskar att läraren kunde bli kvar medan klassen själv åker till ön och solar och badar hela dagen. Och hennes önskan går i uppfyllelse! De vuxna blir kvar på kajen och barnen åker iväg med båten. Men det blir inte riktigt lika roligt som hon hade tänkt sig. Särskilt inte när de upptäcker att kaptenen ligger bunden i ett förråd…

Boken var väldigt spännande och i början var den rolig också. De andra böckerna i serien om Jessica och Elisabeth är väldigt tunna, men den här var tjock, och jag gillar tjocka böcker. Jag ger den fyra boktokar av fem möjliga!

// Frida Anderzon


"SVJ!" av Roald Dahl

Föräldralösa Sophie kidnappas av en jätte och hon är livrädd för att bli uppäten, men det är en stor vänlig jätte som har tagit henne tillfånga. Tillsammans gör Sophie och jätten upp en fiffig plan hur de ska få de andra jättarna (de som är hemska på riktigt) att sluta äta barn!
Vill du veta mer så läs den här boken! Jag kan lova er att ni kommer tycka den är bra! Därför får den här boken, skriven av Roald Dahl och illustrerad av Quentin Blake, 5 av 5 BOKTOKAR av mig Joel BerggrenssonFöräldralösa Sophie kidnappas av en jätte och hon är livrädd för att bli uppäten, men det är en stor vänlig jätte som har tagit henne tillfånga. Tillsammans gör Sophie och jätten upp en fiffig plan hur de ska få de andra jättarna (de som är hemska på riktigt) att sluta äta barn!
Vill du veta mer så läs den här boken! Jag kan lova er att ni kommer tycka den är bra! Därför får den här boken, skriven av Roald Dahl och illustrerad av Quentin Blake, 5 av 5 BOKTOKAR av mig Joel Berggrensson!

Föräldralösa Sophie kidnappas av en jätte och hon är livrädd för att bli uppäten, men det är en stor vänlig jätte som har tagit henne tillfånga. Tillsammans gör Sophie och jätten upp en fiffig plan hur de ska få de andra jättarna (de som är hemska på riktigt) att sluta äta barn!


Vill du veta mer så läs den här boken! Jag kan lova er att ni kommer tycka den är bra! Därför får den här boken, skriven av Roald Dahl och illustrerad av Quentin Blake, 5 av 5 BOKTOKAR av mig Joel Berggrensson!


// Joel Berggrensson

”Fyren och stjärnorna” av Annika Thor och Per Thor

Blenda och Erik bor i Göteborg med sin mamma. Deras pappa har lämnat dem. Han är i USA. Blenda är säker på att pappa kommer och hämtar dem snart, men hennes mamma är inte lika säker. Hon tror att han har startat ett nytt liv i USA, och att han har en fru och kanske till och med barn. Erik verkar inte bry sig. Det enda han bryr sig om är sin tama fågel.

Eftersom mamman är så säker på att Blendas och Eriks pappa inte kommer tillbaka börjar hon träffa en annan man. Han är fyrvaktare och inte särskilt snäll. Hela familjen tvingas flytta ut till honom. Han bor på lilla Ejderskär och Blenda trivs inte. Men Erik tycker om det och han tycker att fyrvaktaren är väldigt snäll. Ända tills han vill skjuta Eriks fågel. Erik blir rasande och försöker stoppa honom. Hur ska detta gå? Och kommer barnen någonsin att träffa sin pappa igen?

Boken var väldigt spännande, och man blev aldrig uttråkad. Därför ger jag den fem boktokar av fem möjliga!

 

//Frida Anderzon


”Systrar i jeans, tredje sommaren” av Anna Brashares

Lena, Carmen, Bridget och Tibby har lov. För att ha turen med sig hela tiden delar det på ett par jeans. De skickar runt dem till alla.

 

Carmen upptäckte att hennes mamma var gravid. Hon tänker åka iväg på college när bebisen ska födas. Det började kännas som hon hatade alla. Carmen behöver också ett jobb, så hon kan tjäna pengar. Och Lenas farmor Vaila behöver någon som kan titta till henne. Så Carmen börjar jobba hos henne. Vailas man dog för ett tag sen, och då fick hon flytta från sitt hem i Grekland, men hon hör hemma där, i Grekland. Hon är grinig och tjurig. När Carmen ska ta henne till sjukhuset på en undersökning ramlar Vaila och skadar sig.

Då ser Carmen han som hon inte hatar än….

Han hjälper henne att bära Vaila till sjukhuset.

 

Lena vill bli konstnär. Hon går på en bra kurs där man målar av. Men när hennes pappa kommer dit och ska titta på när hon arbetar tycker han att kursen är olämplig och han tvingar Lena att sluta på kursen. Men hon åker dit i alla fall och när han upptäcker det blir han rasande. Sen försöker hon komma in på ett college och målar av flera personer, en av dem blev hennes pappa. Han mjuknar av det.

 

Tibby är hemma. Hon ignorerar sin kille och börjar sommarjobba på en bio. Hennes rum är stökigt och kvavt. Hon öppnar fönstret och låter det stå öppet. När hon har åkt iväg med en kompis får hon ett meddelande av hennes mamma. Hennes lillasyster, Katherine, har nyfiket sätt äppelträdet utanför fönstret. Hon försökte nå det, men hon hade ramlat ut.

 

Bridget är på fotbollsläger. Hon träffar där hennes ex från förförra sommaren. Han har en flickvän nu, men hon känner sig fortfarande intresserad av honom. Hon bestämmer sig för att ignorera honom. Men det blir inte så lätt när dem ska vara tränare tillsammans, och då vill hon bara vara vän med honom.

 

Jag tyckte boken var jättebra, eftersom man får höra om olika personer, som kanske tycker olika, eller uppfattar saker på olika sätt. Jag ger den 5 av 5 boktokar.

 

// Annika Bergerndal-Sterner


”INGEN SER DIG” av Anna Knutsson och Ann-Christine Magnusson

Mira ska på överlevdnadshajk i Kilsbergen men när de åker dit så hör de på radion att 2 fångar har rymt där i närheten men åker ändå. När Mira ringer sina föräldrar den kvällen från deras ledares mobil får han ett sms:

Gör det inte, du kommer ångra dig, stanna kvar där du är!

Hon raderar det direkt när hon läst det och blir misstänksam. När de sen ska sova säger ledaren att han ska ta en promenad och sen komma tillbaka men när Mira vaknar blir hon rädd…

 

Den var jätte bra och väldigt lättläst så den får 5/5 boktokar.

 

// Amanda Eriksson


"Piraterna" av Mårten Sandén

Denna boken handlar om tre barn som åker ut på landet .På vägen så träffar dom på ett mc-gäng som heter Pirates. Barnen är misstänksamma på Pirates så  barnen bestämmer sig för att dom ska spionera på Pirates. Men det går inte som dom har planerat. Om du vill veta mer så läs boken.

Denna boken får fyra av fem boktokar.

// Martin Lilja


”Dårarnas ö” av Martin Widmark

Det är efter skolan Larissa tänkte köpa ett ur till sin mamma i födelsedags present och då vill David följa med henne. När de kommer fram går de in i ett hus. Ingången ligger lite under vanlig dörr höjd. När dem öppnar dörren så klingar en klocka till då kommer en gammal dam ut hon heter Anna Kropowski.

 

David & Larissa fattar inte hur kan en gammal dam veta vad dem tänker? Vad kan statyn menas med ute på torget? Och vem kan den bortglömde Arvid Lindman och hanns Assistant Antonsson vara? Allt detta får du veta i den här boken.

 

Men jag ger dig ett tips: läs de första böckerna innan du börjar läsa den här boken för att lära känna karaktärerna lite bättre.

 

Till er som gillar fantasy blandat med deckare och en liten gnutta ung kärlek rekommenderar jag denna bok. Fast jag älskar hela David & Larissa-serien. Detta är bok 3 av 4.

 

Denna boken får helt klart 5/5 boktokar.

 

// Benjamin Blecher


”Döden dö” av Torsten Bengtsson

Den här boken handlar om en kille som berättar om sig själv (han vill vara anonym).  Hans bästa kompis heter Björn. Men en dag får killen reda på att Björns pappa har fått cancer. Vad ska nu hända? Vem kommer nu att hjälpa dem? Ifall du läser den här boken så får du reda på alla svar

 

Den här boken var så där tyckte jag för att det kunde vara lite mer roligare saker.

Jag ger den här boken 4/5 boktokar

 

// Hannah Blecher


”SVJ” av Roald Dahl

Föräldralösa Sofie bor på ett barnhem och hon tycker verkligen inte om det. Men så en natt så väcks hon av en månstråle. Den är så stark så att man inte står ut. De har sagt att man inte får stiga upp efter att det är släckt, varken om man behöver gå på toa eller om man inte kan sova. Men nu kan Sofie inte stå ut, så hon reser sig upp för att dra för gardinerna. När hon kommer fram till gardinerna tvekar hon, hon längtar till sin varma säng. Hon ställer sig vid gardinerna och tittar ut över staden. Där kunde hon se Mrs Rances affär. Sen såg hon något stort något som var svart och hade en slängkappa över sig, det visade vara sig en stor smal jätte.

 

Boken får 5 av 5 boktokar. Jag tyckte att det var en bra story och den var rätt rolig också. En bra bok att läsa!

 

// Love Hult


"FETTOT" av Carolina Falck & Vera Mulder

Den här boken handlar om Jimmy som tycker att han är tjock. Han har inte sagt något till sina föräldrar för han tror inte att dom kommer bry sig. Jimmys pappa är alltid sur så det blir ofta bråk där hemma. Det är Jimmys syster Elin som pappa nästan alltid bråkar med men ibland är det ju Jimmy eller mamma också. I skolan så är Jimmy en slagsmålskille, men nu har hans bästa kompis Perra slutat gilla honom för att han slåss hela tiden och för han tycker att Jimmy är tjock. Jimmy bestämmer sig för att banta. Jimmy äter nästan ingenting där hemma för han tror att han ska bli smal. Men sen blir Jimmy så hungrig att han bara är tvungen att käka något, så han käkar upp hela godispåsar och glass och mycket mer…..

 

Jag tyckte att boken var riktigt bra för det hände rätt så mycket och man tröttna inte på den.

Jag ger boken 5av5 boktokar.

 

//Filip Staafgård


RSS 2.0