SKJUT KUNGEN! av: Olov Svedelid

- Så här ska jag skjuta kungen!!

Johan såg hur far höjde pistolen, blundade med vänstra ögat och siktade mot en inbillad figur i rummet.

- PANG!

Året är 1791 och planerna på att mörda kungen Gustav III har kommit långt. Jacob Ankarströms son Johan blir indragen till att spionera på kungen och komma med nyheter om vad kungen planerar. Jacob Ankarström ser på sin son och säger:

- Han kommer inte att svika er. Eller hur pojk?

- Nej jag kommer inte att svika er.

Alla klappar händerna av glädje, äntligen en spion som ingen kommer att misstänka. Johan blir page vid kungens hov och under en av kungens operateater blir Johan mitt i föreställningen så rörd att han börjar gråta. Kungen frågar vad som hänt och Johan svarade:

- Det är så VACKERT.

Kungen förstår att Johan har musikaliska talanger och då vinner Johan kungens hjärta. Men mitt i allt i hopa kommer Johan på att han är inte är där för att bara vara page utan också spion. Men det är svårt att hata kungen när han egentligen tycker om kungen. Men han säger inget till far och dom andra som planerar kungen öde.

 

Tiden går fort och plötsligt närmar sig maskeradbalen där Jacob Johan Ankarström ska skjuta kungen.

 

Jag tycker att boken är jättebra! Om man gillar historia är den här boken perfekt. Jag ger boken 4/5 möjliga för att boken har mer är 300 sidor så det tar ganska långt tid att läsa den.

 

//Sofie Friholm

 


”Bröderna” av Mårten Sanden

Peter, och hans syster Petra, medlemmarna i deckarklubben hemliga ögat är ute på Krafts torg, en mörk eftermiddag på sommaren.

De lägger märke till en skruttig butik och genast ska Peter kolla upp den. I en korg ligger ett gammalt mynt för tio kronor, och Peter köper det.

När de är på väg hem möter de en tokig gubbe som gräver ett hål i marken. Han får syn på myntet och blir helt rasande och tar det.

På något konstigt sätt leder detta till att de börjar jaga en ökänd gravplundrare och Peter, Petra och Peters flickvän Lucy Får vara med om ett fartfyllt äventyr.

 

En helt omöjlig bok att förstå. Spännande, men krånglig.

Det är den första boken jag läser hos serien Petrinideckarna, och den här boken gav ingen bra start.

Boken får två boktokar.
//Anton Öreberg

”Tommy och Flisen: Mörka hemligheter” av Lena Lilleste

En dag dyker en vit Toyota upp på andra sidan av vägen. Innan Tommy och Flisen hunnit reagera så slänger deras lärare ner dem bakom en parkerad bil. Tommy blir så rädd att hans hjärta kan stanna. Vem var det? undrar Flisen när bilen har försvunnit runt hörnet. Micke tittar allvarligt på dem och frågar, kan ni hålla en hemlighet?

 

En ny lärare har kommit till Tommy och Flisens skola. Alla gillar honom och tycker han är jättebra. I alla fall bättre en deras gamla gympalärare. Deras klassföreståndare är jätteglad ända sen Micke kom dit. Hon har nya kläder nästan varje dag och hon ser jättelycklig ut. En dag ser Tommy Micke gå ut från sitt och sin mammas hus. Han undrar vad han har gjort där, när han kommer in tänker han fråga men tar tillbaka det när han ser henne i underkläderna. När Tommy och Flisen märker att något är fel så måste Tommy och Flisen ta ett svårt och farligt beslut tillsammans…

 

Boken får 5/5 boktokar den var jättebra!

 

// Amanda Eriksson


”JOSEFINE: SÖT, SMAL & SEXIG” av Carina Wilke

Josefine är kär i Ludde men det finns ett problem. Moa! Skolans tuffaste tjej som killarna beundrar och tjejerna vill vara med. Det är hon som kollar på MTV, läser tjej tiningar och har rätt kläder och smink. Men en dag av en slump så får Josefine vara med i ett ”Gör om mig”- reportage och lyckas hamna på framsidan men det finns ett problem … ingen tror henne och det är bara början på hennes karriär. Men Flora och Anton i klassen håller på att tjata att hon måste träffa Aska, en tant som levde för hundra år sedan. Hon försvann spårlöst efter en brand i sitt hus hon och hennes barn försvann och ingen såg dem mer och deras kroppar hittares aldrig. Och nu försöker hon ta kontakt med Josefin! Varför?

 

Den får 5/5 boktokar för den var jättebra!

 

//Amanda Eriksson


”David & Larissa Nåjdens sång” av Martin Widmark

Detta är den fjärde och sista boken av David & Larissa-författare Martin Widmark. David och Larissa är instängda i en grotta och på väg att drunkna. De måste lämna ett skrin om två timmar, annars är det kört.  Simmar de ut blir de skjutna från den galningen där utanför.

Vattnet stiger och man kan höra helikopterns rytmiska dunkande.

Vad kommer hända? Dör dem eller överlever de?

Det får du reda på om du läser boken. Jag ger denna boken absolut 5\5 boktokar.

 

// Benjamin Blecher.


”JOSEFINE OCH VÄRDENS BÄSTA … TYP” av Carina Wilke

Att följa modet är viktigt man måste ha rätt kläder på sig annars blir man retad! När Josefine är och handlar med sin syster och mamma får en jacka och en parfym. Men några dagar senare blir hon av med jackan och skylls har tagit Moas jacka istället. Allt är jobbigt på skolan nu!

 

Men kär det är hon, Felix är den sötaste och snällaste person som finns tycker Josefine men en dag ser hon att Felix går med Alva hon blir genast ledsen men visar det inte hon får en klump i halsen.

Vad är det som händer på skolan?! Är det så viktigt att följa modet och ha rätt kläder på sig?! Det tycker inte Josefine men hon har det ändå.

Varför är det slagsmål på skolan bland killarna?

Varför tror alla att Josefine är en tjuv när hon inte gjort något?

 

Den var jätte bra!

5/5 boktokar!

 

//Amanda Eriksson


RSS 2.0